Home
Contact
Aanmelden
Fornuis met aardgas

03 maart 2020

Zuid-Hollandse gemeenten gaan voor aardgasvrije wijken met Europees geld

9 Zuid-Hollandse gemeenten willen 10 aardgasvrije wijken. Voor de opstart vragen ze bij de Europese Investeringsbank (EIB) een gezamenlijke subsidie aan van ongeveer €3 miljoen. Door hun krachten te bundelen en met de provincie als penvoerder, maken de gemeenten grote kans om in aanmerking te komen voor dit geld. Het gaat om de gemeenten: Alphen aan de Rijn, Den Haag, Gorinchem, Kaag en Braassem, Katwijk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam en Zoeterwoude.

Voorbereidingen kost ook geld
Duurzame wijken, ja graag, maar hoe pak je dat aan? Om de juiste keuzes te kunnen maken samen met inwoners, willen de negen Zuid-Hollandse gemeenten een degelijke kosten-batenanalyse maken van de verschillende opties. Immers, duurzame energievoorziening moet voor inwoners haalbaar, betaalbaar en toekomstbestendig zijn. Er gaat veel voorwerk zitten om de meest passende keus te kunnen maken, en dat kost ook geld. De EIB heeft het zogeheten Elena-fonds opgericht om overheden hierin te ondersteunen.

Iedereen meedoen aan de overstap naar schone energie
Energie gedeputeerde Berend Potjer is positief gestemd: “Ik ben heel blij dat negen Zuid-Hollandse gemeenten hierin het voortouw willen nemen. Dat zij samen met de bewoners gaan ontdekken hoe je hun wijken van het aardgas af kan krijgen en dat ook daadwerkelijk doen. Zo kunnen we maximaal tegemoetkomen aan de behoeften van inwoners en zijn we niet alleen bezig met de energietransitie, maar ook met een verbetering van de wijk.”

Lees het volledige artikel op: www.zuid-holland.nl

Dronefoto Ridderkerk