Tijdens de presentatie werd er gesproken over verschillende ideeën om Ridderkerk circulair te krijgen. Zo kwamen de volgende zaken naar voren:
- De consument speelt een belangrijke rol in de vraag naar circulaire producten. Ze kan bijvoorbeeld producten eerder laten repareren dan weggooien, of onderdelen laten vervangen.
- De rol van de gemeente bij beeldvorming; nu wordt afval van de BAR gemeenten voor een deel vervoerd naar Friesland om te worden verbrand, dit geeft een verkeerd signaal af.
- Het organiseren van vergelijkebare acties zoals Regeling Reductie Energiegebruik (RRE), waarbij bewoners gratis energiebesparende producten krijgen. Bijvoorbeeld korting op het laten repareren van je elektronica bij bedrijven.
- Communicatie moet gericht zijn op zowel inwoners als ondernemers
- Spanningsveld tussen circulaire economie en energietransitie: b.v. het wagenpark gemeente vervangen is niet goed voor de circulaire economie, wel voor energietransitie (denk ook aan koelkast met A+++ label)
Naast dat er een aantal ideeën zijn besproken, kwamen tijdens de presentatie ook de kansen, obstakels en benodigdheden aan bod: