Home
Contact
Aanmelden
Dronefoto Ridderkerk

Nieuws

Blijf op de hoogte van alle klimaatgerelateerde gebeurtenissen in de regio.

Warmtevisie

Warmtevisie: 
dé route naar 2050

11 november 2020

De Warmtevisie is in juni 2020 in opdracht van de gemeente Ridderkerk opgesteld door adviesbureau Over Morgen. Zij hebben ook een Warmtevisie opgesteld voor de gemeenten Albrandswaard en Barendrecht. Professionele organisaties in de warmtetransitie zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van de Warmtevisie Ridderkerk door mee te denken en mee te praten over het wonen in Ridderkerk zonder aardgas, de route naar 2050. 

Klimaatdag

Dag van het Klimaat
10 november 2020

Op 12 oktober keek de Klimaatdag terug op ruim een jaar uitvoering van het Klimaatakkoord. Het doel van de online Klimaatdag was inspireren, activeren, ontmoeten en discussiëren. In zestien talkshows trekken zo'n zestig gasten (online) lessen uit hun eigen en elkaars ervaringen. 

Energietransitie loont: 57 duizend extra banen
04 november 2020 

In 2018 werd 14,8 miljard euro in energiegerelateerde activiteiten geïnvesteerd, waarvan het gros in de energietransitie. De totale banenopbrengst in de energiesector bedroeg 97 duizend, waarvan 57 duizend banen  voor hernieuwbare energie en energiebesparing. Duurzame energie levert dus relatief meer banen op dan investeringen in bijvoorbeeld olie en gas. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

campagne deur dicht licht uit

Campagne Licht Uit Deur Dicht
02 november 2020 

De campagne Licht Uit Deur Dicht is een initiatief van Urgenda om energie te besparen en een bijdrage te leveren aan het naleven van het Urgenda vonnis: 25% minder CO2-uitstoot dan in 1990. De oproep is simpel maar doeltreffend. Grote winst voor het klimaat is mogelijk. Hoe? Houd de deur dicht in winkels waar de verwarming aan staat en doe na kantoortijden het licht uit. Doet u ook mee?

deelscooter

Nieuw in Ridderkerk: de deelscooter
22 oktober 2020

Het Ridderkerkse college heeft ingestemd met de introductie van deelscooters in Ridderkerk. Vanaf oktober worden de deelscooters geplaatst.
De introductie van elektrische deelscooters sluit aan bij het nieuwe mobiliteitsplan Ridderkerk. De scooters dragen bij aan het stimuleren van het gebruik van schone voertuigen en daarmee een reductie van de C02-uitstoot. 

Eerste editie duurzaamheidsweek Barendrecht gaf energie
19 oktober 2020

De omstandigheden waren niet ideaal, maar toch gaf de week energie om door te pakken met duurzaamheid. Onder de noemer #welkvoorbeeldgeefjij raakten vele inwoners en ondernemers geïnspireerd om nog verder te gaan met hun duurzame activiteiten.

Inkopen doen

Lokaal inkopen
13 oktober 2020 

Het thema Lokaal Inkopen is een belangrijk aandachtspunt voor de gemeente Ridderkerk. Daarmee proberen we zoveel mogelijk kansen te bieden aan lokale bedrijven en we vragen hier blijvend aandacht voor met inachtneming van de aanbestedingsregels. Om ondernemers hier bij te helpen publiceren wij op de website de geplande aanbestedingen op de inkoopkalender.

stad in het donker

Energielabel C kantoren
08 oktober 2020

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. 

Netwerkbijeenkomst verplaatst
 01 oktober 2020

Vanwege de aangescherpte kabinetsmaatregelen wordt de netwerkbijeenkomst, die op 16 oktober zou plaatsvinden bij Van Gelder, uitgesteld tot nader order. Hierover binnenkort meer informatie. 

Kleine plant groeit tussen twee muren

Heel Ridderkerk Fairtrade
27 juli 2020

Ridderkerk zoekt bedrijven die actief willen worden voor de Fairtrade Gemeente. In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel. Zo maken we samen heel Nederland fairtrade.

Duurzaamheidsweek
3 - 10 oktober 

Onder de #welkvoorbeeldgeefjij wordt in Barendrecht 3 tot 10 oktober aanstaande de Duurzaamheidsweek gehouden. Dit is ook interessant voor ondernemers in Ridderkerk! Er zijn er allerlei duurzame activiteiten te doen voor iedere doelgroep: inwoners, bedrijven, scholen, verenigingen en instellingen.

Netwerkbijeenkomst
16 oktober

Graag nodigen wij u uit voor een inspirerende middag bij Van Gelder groente & fruit. Een oer-Hollandse, maar toch hypermoderne AGF-leverancier. Tijdens deze bijeenkomst gaan wij dieper in op duurzaam ondernemen. Welke kansen en uitdagingen zijn er? Daarnaast krijgt u een uniek kijkje achter de schermen bij dit innoverende familiebedrijf.

Investeer in zonnepanelen 
05 augustus 2020

Voor veel huishoudens stijgen de energiekosten. Door te investeren in zonnepanelen kan er op de energiekosten worden bespaard. Zonne-energie is milieuvriendelijk en met de zon als onuitputtelijke energiebron wordt er bijgedragen aan een duurzame wereld.

Zonnepanelen Hollandse Delta

17.000 zonnepanelen wekken groene stroom op voor Hollandse Delta30 juli 2020 kopie

HVC start met de aanleg van vijf zonnepaneelparken op vijf rioolwaterzuiveringen van waterschap Hollandse Delta. De zonneparken in Barendrecht, Goedereede, Middelharnis, Numansdorp en Zwijndrecht met in totaal bijna 17.000 zonnepanelen wekken samen 6,6 MWh op.

Edo van Baars interview voor Hart voor Klimaatzaken

Aandacht voor de klimaatbedrijfs index in BAR TV
28 juli 2020

Edo van Baars van de gemeente Ridderkerk vertelt over de online index in van duurzame bedrijven in de regio. De klimaat bedrijfsindex is een overzicht waarbij te zien is dat Ridderkerkse ondernemers een intentie hebben uitgesproken om duurzaam te ondernemen. 

Kies voor bewegingssensoren in het kantoor
15 juli 2020

Het komt regelmatig voor dat medewerkers aan het einde van de werkdag vergeten om het licht uit te doen op het kantoor. Kies daarom voor bewegingssensoren. Het is een relatief kleine investering die zich in drie tot vijf jaar terugverdient.

Screenshot webinar

Ridderkerkse ondernemers ontmoeten elkaar online
07 juli 2020

Op 2 juli jongstleden vond onze eerste webinar plaats en het was een groot succes! Diverse lokale ondernemers kwamen digitaal samen om dieper in te gaan op duurzaam ondernemen in ‘het nieuwe normaal’.

Subsidies en leningen

Subsidies en leningen
06 juli 2020

Voor het verduurzamen van uw onderneming zijn er vele subsidies en leningen beschikbaar. Gemeente Ridderkerk heeft de subsidies van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op een rijtje gezet.

Zorg voor voldoende groen in het kantoor
01 juli 2020

Het gebruik van planten zorgt niet alleen voor extra gezelligheid maar helpt ook bij het reguleren van de temperatuur en vochtigheid in de ruimte. Hierdoor verminder je het gebruik van de airco.

Onze toekomst is duurzaam

Aardgasvrij wonen
in Ridderkerk

25 juni 2020

Het gebruik van aardgas stopt, dus ook in Ridderkerk. Daarom zoekt de Gemeente Ridderkerk naar andere energiebronnen voor koken, het verwarmen van huizen en water. De overgang naar deze alternatieven voor aardgas verloopt geleidelijk. 

Icoon tip 6

Stimuleer groen woon-werkverkeer
17 juni 2020

De auto is één van de meest vervuilende vormen van woon-werkverkeer. Stimuleer jouw medewerkers om te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Dit is beter voor het milieu en daarbij ligt de gemiddelde kilometerprijs een stuk lager. Voor meer inspiratie: bekijk een kort video-intervieuw met Boyd van Samen Bereikbaar.

Afbeelding van kantoren

De energielabel C-verplichting: ook voor uw kantoor?
12 juni 2020

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Maar valt uw gebouw ook onder een 'kantoorgebouw' zoals beschreven in het Bouwbesluit? RVO ontwikkelde een aantal hulpmiddelen voor u als kantooreigenaar. U kunt met de hulpmiddelen bepalen of uw gebouw ook aan deze energielabel C-verplichting moet voldoen.

Icoon tip 5

Kies voor flexible werktijden
05 juni 2020

Het toepassen van flexibele werktijden zorgt voor een betere verspreiding van de verkeersdrukte. Zo help je mee aan het beperken van files en daarmee de CO2-uitstoot.

Luchtfoto van Ridderkerk

Routekaart voor verduurzamen gemeentelijk vastgoed
27 mei 2020

De Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed is klaar. De kaart bevat de aanpak voor gemeenten om in 30 jaar hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Uitgangspunt is het reduceren van de CO2-uitstoot met 95%. Daarnaast moeten alle gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. De routekaart is vastgesteld door het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Icoon tip 4

Zorg voor een duurzaam verpakkingsmateriaal
22 mei 2020

Verzend het pakket in een passend verpakkingsmateriaal en sluit de doos af met tape van gerecycled plastic of papier. Gebruik voor vulmateriaal 100% biologisch afbreekbare opvulchips. Dit is gemaakt van mais of aardappelzetmeel.

Luchtfoto van een onbekende fabriek

Kabinet neemt maatregelen voor extra CO2-reductie
13 mei 2020

Het kabinet neemt een pakket maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland op korte termijn verder terug te dringen. De ministerraad heeft ingestemd met de maatregelen die worden genomen om te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak. Het kabinet houdt daarbij scherp oog voor de gevolgen van de Coronacrisis.

Icoon tip 3

Geef een milieuvriendelijk cadeau
12 mei 2020

Kies bewust. Er bestaan veel leuke, verrassende en verantwoorde producten die geschikt zijn als relatiegeschenk, bedankje of promotiemateriaal. Denk aan zaadbommetjes, lokaal geproduceerde producten of bamboe koffiebekers. Raak geïnspireerd door een interview met de Wereldwinkel.

Icoon tip 2

Ga voor #zerowaste
29 april 2020

Afval van de ene ondernemer kan voor de ander juist een waardevolle grondstof zijn. Door samen te werken kunnen grondstoffen, energie en kosten bespaard worden. Bekijk diverse voorbeelden van 'blauw ondernemen' op Bluecity.nl.

Icoon tip 1

Werk duurzaam samen met leveranciers
03 april 2020

Probeer om uw leveranciers uit te dagen op het gebied van duurzaam ondernemen. Kijk eens naar het energieverbruik maar ook de materialen die bij de productie gebruikt worden en hoe u deze eventueel kunt hergebruiken en dus recycleert.

Plastic gescheiden in twee bakken

Nieuwe mkb-regeling voor circulaire samenwerkings-projecten
01 april 2020

Wilt u samen met andere mkb’ers een circulair product of dienst ontwerpen? Of uw processen of businessmodel circulair organiseren? De nieuwe subsidie Circulaire ketenprojecten kan u daarbij ondersteunen. Op 10 maart is de regeling gepubliceerd in de Staatscourant. Vanaf 9 april tot en met 1 oktober 2020, kunt u een aanvraag doen.

Onherkenbare man aan het werk in een huis dat verbouwd wordt

Slim (ver)bouwen beurs verplaatst
11 maart 2020

De ontwikkelingen rond het coronavirus leiden er helaas toe dat de Slim (ver)bouwen beurs van zaterdag 14 maart aanstaande uitgesteld wordt. De organisatie betreurt dat het evenement nu niet kan plaatsvinden, maar zij willen geen enkel risico lopen met de gezondheid van onze klanten, gasten en medewerkers. Om die reden wordt de beurs verzet naar zaterdag 20 juni aanstaande.

Gestapeld karton

Financiering voor circulair ondernemen
10 maart 2020

Zoekt u ondersteuning voor onderzoek en ontwikkeling? De Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland biedt verschillende subsidies, financiële en fiscale regelingen aan. Zo kunt u voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op circulaire economie gebruikmaken van de mogelijkheden van de DEI+ Circulaire Economie.

Logo provincie Zuid-Holland

Nieuws uit de regio
03 maart 2020

9 Zuid-Hollandse gemeenten willen 10 aardgasvrije wijken. Voor de opstart vragen ze bij de Europese Investeringsbank (EIB) een gezamenlijke subsidie aan van ongeveer €3 miljoen. Door hun krachten te bundelen en met de provincie als penvoerder, maken de gemeenten grote kans om in aanmerking te komen voor dit geld. 

Vlam van het gasfornuis

Derde bijeenkomst warmtevisie 
02 maart 2020

De gemeente maakt een warmtevisie (aardgasvrij wonen), die eind 2020 klaar moet zijn. In de warmtevisie moet duidelijk worden wat alternatieven zijn voor aardgas en welke wijken in Ridderkerk het meest kansrijk zijn om als eerste aardgasvrij te worden.

Groepsfoto ondernemerslunch

Website Hart voor Klimaatzaken gelanceerd
14 februari 2020

De Duurzaamheidskring Ridderkerk heeft samen met 50 ondernemers tijdens een gemeentelijke Ondernemerslunch op vrijdag 14 februari 2020 deze website gelanceerd. De lunch vond plaats in Hotel Ridderkerk. 

Auto in straat volgelopen met water

Wat merkt u van klimaatverandering?
10 februari 2020

In september 2019 is de gemeente Ridderkerk in gesprek gegaan met de bewoners over de gevolgen van klimaatverandering. Uit de enquête, die voorafgaand aan de bijeenkomsten is uitgezet, blijkt dat ruim de helft van de bewoners nu al de nadelige effecten, van de klimaatverandering ervaren.

Dronefoto Ridderkerk met bonenstaken

Nieuwe bestuursleden gezocht
03 februari 2020

Het Duurzaamheidsplatform is op zoek naar nieuwe bestuursleden. Door het vertrek van enkele leden kort achter elkaar is er weer ruimte beschikbaar voor Ridderkerkse ondernemers met een Hart voor Klimaatzaken.

Close-up sneeuwklokjes (plant)

Subsidie voor een klimaatbestendige tuin 
22 januari 2020

Uw tuin of dak klimaatbestendig maken? Vraag een subsidie aan bij het waterschap! Door klimaatverandering kan het soms harder regenen, maar het kan ook droger en warmer zijn. Met een groene tuin of groen dak bent u hier beter op voorbereid.

Schematische plattegrond overhoeken

Planvorming bedrijventerrein Overhoeken
20 januari 2020

Binnen de subsidieregeling 'plangvorming bedrijventerreinen' heeft Enerless Advies en Energiemanagement een aanvraag gedaan met betrekking tot het verduurzamen van bedrijventerrein Overhoeken in Albrandswaard.

1
2
3